Mayonaise, meer dan een basissaus

Mayonaise. Soms lijkt het wel een basis behoefte van de Nederlander. Mayonaise bij de friet, op het brood in plaats van boter, bij de gehaktbal, bij het blokje kaas, op het broodje zalm… Te veel varianten om op te noemen en daarom lijkt het wel of wij Nederlands de mayonaise experts bij uitstek zijn. Ik weet het niet, de Nederlandse mayonaise is mij veel te zoet met alle toegevoegde suikers. Doe mij maar de Belgische mayonaise. Een tikje zurig maar heerlijk over de friet. Daarnaast is deze mayonaise de perfecte basis voor diverse andere sauzen zoals cocktailsaus, tartaarsaus, etc.

Zelf mayonaise maken is helemaal niet moeilijk. Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat de eidooier vers is. Hieronder een recept voor 2,5 deciliter mayonaise.

Ingrediënten:
– 1 eidooier
– 1 eetlepel witte wijn azijn
– 1 a 2 theelepels scherpe mosterd
– enkele druppels worcestersaus naar eigen smaak
– een snuf zout
– 1,5 a 2 deciliter neutrale olie (ik gebruik sla olie)

Bereiding:
Zoals gezegd is het heel belangrijk dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Sla in een mengkom met een garde de eidooier los met het zout, de witte wijn azijn en mosterd. Voeg tijdens het roeren vervolgens heel voorzichtig, druppel voor druppel, de olie toe. Naarmate je verder bent, kan je steeds wat meer olie toevoegen. zodra de mayonaise lekker lobbig is, is de mayonaise klaar. Naar eigen smaak de worcestersaus toevoegen, ik gebruik meestal een druppel of tien.

Je kan de mayonaise natuurlijk ook bereiden in de keukenmachine of met een mixer. Het nadeel is dat de de mayonaise dan erg stijf wordt. Wat overigens ook weer een voordeel kan zijn als je de mayonaise gebruikt als basis voor een andere saus.

0 comments on “Mayonaise, meer dan een basissausAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *