gebakken scheermessen

In de weekeinden ga ik nog wel eens naar Groningen, ik loop dan een rondje over de versmarkt voor de inkoop en voor de inspiratie. Vaak kom ik producten tegen die ik eenvoudigweg niet kan laten liggen. Omdat het té lekker is, of omdat het producten zijn waarvan ik al langer denk daar moet ik iets mee… Afgelopen zaterdag lagen ze me kraakvers toe te lachen vanuit de gekoelde vitrine: scheermessen. Een schelpdiertje dat maar weinigen kennen maar dat o zo lekker is. Een receptje voor een voorgerecht.

ingrediënten:
– 5 of 6 scheermessen per persoon
– 2 knoflookteentjes
– 1 sjalot
– 2 eetlepels peterselie
– 1/2 eetlepel paprikapoeder
– 125 gram roomboter op kamertemperatuur
– 2 eetlepels olie om in te bakken (arachide olie)

bereiding:
Maak allereerst een kruidenboter van de knoflook, sjalot, peterselie, paprikapoeder en boter. Snij de peterselie en sjalot fijn een roer deze door de boter. Pers de knoflook fijn en roer deze ook door de boter tezamen met de paprikapoeder. Voor een beetje extra pit kun je eventueel wat chilipoeder toevoegen.

Maak de scheermessen goed schoon door ze te spoelen onder koud stromend water en maak ze goed droog. Gooi de dode scheermessen weg, herkenbaar aan de kapotte schelp.

Gooi een scheut olie in een hete koekenpan en voeg de scheermessen toe. De schelpen gaan snel openstaan en leg ze dan op de platte zijde zodat het vlees naar boven ligt. Leg op elk scheermesje een klontje van de kruidenboter en stoof nog een 1/2 minuut met de deksel op de pan. Verdeel de scheermessen over de borden en giet wat van de jus over het bord. Lekker met een stukje witbrood om te dippen in de jus!

0 comments on “gebakken scheermessenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *