Mosselen, het zwarte goud uit Zeeland

Vroeger waren mosselen voer voor de armen in onze kuststreken. Dat is wel veranderd sinds de tweede wereldoorlog. Dankzij de steeds moderner wordende infrastructuur veroverde de Zeeuwse mossel West-Europa en werd het een ware delicatesse. De Zeeuwse mosselboeren zijn misschien wel de rijkste boeren van Nederland.
In Nederland worden 2 soorten mosselen gekweekt, we spreken van bodem- en hangcultuur. Bij de bodemcultuur wordt op speciale percelen het mosselzaad uitgezet op zee en zodra de mosselen volgroeid zijn weer opgevist met  een mosselkor. Vervolgens worden ze in Yerseke verwaterd en verpakt.
Bij hangmosselen wordt het mosselzaad bevestigd aan touwen omwikkeld door een sok. Deze sok lost op zodra de mosselen zich hebben gehecht aan de touwen. Het voordeel is dat de mosselen niet verwaterd hoeven te worden omdat ze nooit op de bodem hebben gelegen.

Mosselen koken is in het geheel niet moeilijk. Het belangrijkste is de timing en vooral de eenvoud van het recept.

ingredienten:
– 1 kilo mosselen per persoon
– bos selderij
– 2 uien
– flink veel peper
– scheut witte wijn.

Reken op ongeveer 1 kilo mosselen per persoon. Bij mosselen kun je uit verschillende kwaliteiten kiezen. De categorie super is perfect voor een gezellig maaltje mosselen, je hebt dan ongeveer 60 – 70 mosselen per kilo.

De mosselen worden tegenwoordig kant-en-klaar verkocht, je hoeft ze dus niet meer schoon te maken. Je zou ze eventueel kort kunnen spoelen onder de kraan. Gooi wel de kapotte schelpen, deze mosselen zijn dood.

Snij de selderij en de ui fijn.

Verwarm een scheutje olie toe aan de mosselpan op hoog vuur. Voeg de mosselen toe en peper flink. Strooi de fijne selderij en ui over de mosselen. Voeg eventueel een scheut wijn toe en doe de deksel op de pan. Af en toe kijken en zodra de mosselen boven in de pan open beginnen te staan is het tijd om de mosselpan om te schudden. Na zo’n 6 a 8 minuten zijn de mosselen klaar.

0 comments on “Mosselen, het zwarte goud uit ZeelandAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *