Zelfgemaakte ketchup

Vandaag een receptje om zelf ketchup te maken. Veel lekkerder dan echte ketchup, gezonder en ook nog eens een stuk goedkoper goedkoper dan de meuk van de firma Heinz… Officieel heet dit sausje trouwens tomaten ketchup, aangezien er diverse varianten bestaan zoals met oesters, paddestoelen en ansjovis. Waarschijnlijk is ketchup een verbastering van ketjap, dat weer een verbastering is van het Chinese ketsiap. Tot zover de door de firma Heinz gewekte illusie dat ketchup een door en door Amerikaans product is.

Ingrediënten:
– 1,5 kg verse tomaten
– 1 rode paprika
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 2 deciliter sherry azijn
– 70 gram suiker
– 2 theelepels paprikapoeder (eventueel gerookt, voor een extra smaakbeleving)
– 2 theelepels korianderzaad
– 1 steranijs
– 2 kruidnagels
– flinke snuif cayenne peper

Bereiding:
Neem een pan met een grote bodem, laat hierin de suiker oplossen in een scheut water op hoog vuur. Let op! De suiker moet niet gaan verkleuren want dan krijg je karamel. Snij ondertussen de tomaten, paprika en ui in grove stukken. Voeg deze toe aan de opgeloste suiker en zet dit kort aan. Blus af met de sherry azijn en voeg de knoflook en alle kruiden toe. Laat dit een uurtje rustig pruttelen op laag vuur. Verwijder de steranijs en de kruidnagel en pureer de saus met behulp van een staafmixer. Kook de saus verder tot de gewenste dikte. Je kan eventueel de saus binden met een klein beetje maizena opgelost in water. De saus is minstens een half jaar houdbaar mits gekoeld bewaard in vooraf gesteriliseerde potten of flessen.

 

Ps. Experimenteer rustig met de kruiden totdat je de perfecte ketchup hebt gevonden!

0 comments on “Zelfgemaakte ketchupAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *