De beste friet maak je zelf!

De allerbeste friet maak je natuurlijk zelf, hieronder lees je hoe ik mijn frietjes maak

Ik geef het direct maar toe, mijn “guilty pleasure” nummer 1 is een frietje met een grote klodder Belgische mayonaise. Maar dan wel een zelf gemaakt frietje natuurlijk. Een lekker krokant stevig frietje, want ik heb een hekel aan slappe frieten, of te vette frieten en al helemaal aan friet gebakken in oud vet. Om tot het perfecte frietje moet je met meerdere zaken rekening houden. Welke soort aardappel gebruik je en is de aardappel vers genoeg? Welk vet? En natuurlijk de bereidingswijze.

Allereerst de aardappel. Een kruimige aardappel is het meest geschikt voor het maken van friet. Een kruimige aardappel bevat veel zetmeel en weinig water waardoor de friet van binnen bloemig en luchtig wordt, terwijl het aan de buitenkant voor een krokante kost zorgt. Het drogestofgehalte van een aardappel ligt tussen de 18% en 24%. Dat drogestofgehalte is bepalend voor de eigenschappen bij het koken. Want bij het koken verliest de aardappel vocht. Hoe meer vocht de aardappel verliest, hoe kruimiger de aardappel afkookt. Dat is wat je nodig hebt bij het maken van friet. Want als de aardappel minder droge stof heeft, verliest de aardappel tijdens het koken en bakken te weinig vocht met als gevolg een nat en slap frietje.

Een goede frietaardappel bevat naast veel zetmeel zo weinig mogelijk suikers. De suikers in de aardappel zorgen voor een donkerbruine kleur en een bittere smaak. Want de suikers in de aardappel gaan door het frituren karamelliseren. Het zetmeel wordt omgezet in suiker naarmate de aardappel ouder wordt. Dat is overigens ook het geval bij het te koud bewaren van aardappelen, bijvoorbeeld in de koelkast.

“Size doesn’t matter”, je moet zelf bepalen hoe je de friet het lekkerst vindt. De een houd van Franse friet, de ander heeft liever dikke Vlaamse friet. En de soort aardappel? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ook hier geldt, probeer uit, en kies zelf wat je het lekkerste vindt. Zelf gebruik ik vaak de Agria.

Dan nog het frituurvet. De lekkerste frieten bak je in ossewit. Het nadeel van ossewit is echter dat het stolt bij het afkoelen. Je moet het dus filteren als het nog warm is om het vaker te gebruiken. Maar in zonnebloem olie of vet van de supermarkt gaat het ook prima.

Het maken van de perfecte friet kost wel even tijd, maar ach, als je eenmaal in dat krokante staafje met een klodder mayonaise hapt….

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
– 1 kilo aardappelen
– 2 eetlepels zout

Bereiding:
Schil de aardappelen en snij er friet van. Dat gaat natuurlijk het makkelijkste met een frietsnijder maar snijden met de hand gaat ook prima natuurlijk. Doe de friet in een kom en strooi de 2 eetlepels zout over de friet. Meng dit goed en giet er koud water op totdat de frietjes onder water staan. Hiermee ontrek je zoveel mogelijk vocht aan de aardappel. Laat de friet 2 tot 4 uur staan en giet ze af. Dep ze goed droog met keukendoeken. Doe dit vlak voor het voorbakken, anders heb je kans dat de frieten verkleuren.

Verwarm ondertussen de frituurpan voor op 150º. Bak de friet 5 minuten in kleine porties voor. Het is niet de bedoeling om de friet knapperig te bakken maar om ze te koken en zoveel mogelijk vocht aan de aardappel te onttrekken. Als het vet warmer is schroeien de staafjes direct dicht en kan het vocht niet meer ontsnappen. Zodra de friet begint te zingen, ofwel ze borrel en bruisen aan de oppervlakte, zijn de frietjes voorgebakken. Laat ze goed uitlekken.

De frietjes moeten nu de kans krijgen om goed af te koelen. In een half uurtje zijn de frieten op kamer temperatuur. Je kan ze natuurlijk ook in de vriezer verder koelen, als je dat 2 tot 4 uur doet ontrek je ook nog meer vocht aan de aardappel, en natuurlijk kan je ze ook nog langer bewaren totdat je friet gaat bakken.
Verwarm nu de frituurpan op minimaal 180º, nog beter is 190º of 200º als je frituurpan dat aankan. Bak de frieten in ongeveer 3 minuten af. Strooi er wart zout over en dien direct op. Natuurlijk zijn deze frieten het lekkerst met een portie zelfgemaakte Belgische mayonaise!

4 comments on “De beste friet maak je zelf!Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *