De stinkerd uit de Elzas, flammkuchen met Munster

Een recept voor de Elzasser flammkuchen

Veel eetcafé’s hebben hem op het menu staan, op elk foodtruckfestival kom je wel een kraam tegen die hem verkoopt en ook kom je in de supermarkt steeds meer zijn prefab bodem tegen. Ik heb het over de flammkuchen die de laatste jaren Nederland heeft verovert. En ik krijg er een beetje jeuk van…. Je kan overal zelf je “topping” kiezen (ook zo’n modernistisch jeukwoord) en ze serveren alles behalve het orginele recept. Onbegrijpelijk jammer. Er gaat namelijk niets boven goede flammkuchen met de Elzasser koning der kazen, de Munster. Je weet wel, die kaas met zijn doordringende geur en pikante smaak. Hoewel onbegrijpelijk, als je de flammkkuchen bakt met deze kaas stinkt je hele huis naar babypoep… Desalniettemin hieronder het recept voor de lekkerste stinkerd uit de Elzas.

Ingrediënten:
– 500 gr bloem
– 270 ml water
– 1 zakje gist
– 200 gr crème fraiche
– 1 bekertje zure room (125 gr)
– 125 gr spekreepjes
– 2 uien
– 125 gr Munsterkaas
– zout
– nootmuskaat

Bereiding:
Maak het deeg door de bloem, het gist, het water en wat zout te kneden. Laat een uurtje rijzen bij kamer temperatuur. Verwarm de over voor op 250 graden.
Snij de uien in dunne ringen en meng de crème fraiche met de zure room. Rol het deeg uit tot een dunne plak op je aanrecht, en snij een plak uit zo groot als je bakplaat. Leg deze plak op een stuk bakpapier en leg dit op je bakplaat. Smeer het zure roommengsel over het deeg, bestrooi met de ui, de spekblokjes en de in blokjes gesneden Munster. Maak af met een snuif nootmuskaat en bak de flammkuchen 5 minuten in de oven en serveer direct. Lekker met een glas Gewurztraminer….

0 comments on “De stinkerd uit de Elzas, flammkuchen met MunsterAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *