Romige pompoensoep met crispy bacon

Nu de herfst zo langzamerhand is aangebroken lijkt het wel of er een explosie van pompoenen is. Je vind in elk dorp of gehucht wel een stalletje aan de doorgaande weg waar pompoenen in alle soorten en maten verkocht worden. En volgens mij worden ze voornamelijk gebruikt als decoratie. Buiten het feit dat deze decoratie er over het algemeen vreselijk uitziet is het simpelweg zonde. Want pompoenen zijn zeer smaakvol en voedzaam. Daarom een makkelijk recept voor een overheerlijke pompoensoep. Een recept dat prima is voor de zondagmiddag, maar ook niet misstaat op een feestelijk etentje. Je kan de pompoensoep makkelijk vooraf klaarmaken en later opwarmen.

Ingrediënten voor 8 personen:
1 pompoen van ongeveer 1,5 kilogram
2 uien
1,5 liter kippenbouillon
1 eetlepel kerrie poeder
1 stukje verse gemberwortel
2 deciliter slagroom

Voor de garnering
1 plakje bacon per bord
1 eetlepel slagroom per bord

Bereiding:
Was de pompoen grondig en snij het steeltje en het kontje er vanaf. Snij de pompoen doormidden en verwijder de draden en zaadlijsten. Dat gaat erg gemakkelijk met een lepel, je wipt en schraapt het er zo uit. Snij de pompoen vervolgens in repen en daarna in blokjes. Dat is best een zwaar klusje, maar de schil geeft een ontzettend mooie kleur en veel smaak. Schil de gember en rasp deze fijn en snij de uien in halve ringen.

Gebruik een soeppan en fruit hierin de uien in een scheutje olijfolie. Voeg na een paar minuten als de uien goed glazig zijn de gember en een eetlepel kerrie toe. Bak dit kort mee zodat de aroma’s goed vrij komen.  Voeg als laatste de in blokjes gesneden pompoen toe en bak deze ook vijf minuten mee. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe (ik gebruik hiervoor gewoon de bekende bouillonblokjes), en de slagroom. Laat de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Dan is alles gaar en pureer je de pompoensoep met behulp van een staafmixer. Je kan de soep natuurlijk ook in een blender of keukenmachine pureren, maar dit gaat sneller en met minder afwas. Ook niet onbelangrijk voor sommigen.

Voor de garnering van de pompoensoep bak je de plakjes bacon in een keukenpan knapperig, en laat ze uitlekken en afkoelen op een stukje keukenpapier. Schep de soep in het bord en leg in het midden een eetlepel slagroom (goed lobbig geslagen, maar niet te stijf, de pieken moeten net blijven staan). Verkruimel daarover de crispy bacon.

 

1 comment on “Romige pompoensoep met crispy baconAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *