zelf appelstroop maken

Wat te doen met al die appels? Zelf appelstroop maken!

Iedereen met een of meerdere  appelbomen kent het luxeprobleem wel, en al helemaal als de bomen wat groter zijn. Wat te doen met al die appels? Appelstroop maken! Want op een gegeven moment komen de appeltaart en de appelmoes je ook wel de neus uit. Appelstroop maken is heel eenvoudig en je hebt er weinig ingredienten voor nodig, alleen geduld, want stroop koken kost je een middagje van je tijd. Een leuk klusje voor de regenachtige zondagmiddag.

Het maken van appelstroop bestond al onder de Germanen maar is tegenwoordig echt een streekproduct uit Limburg en de Duitse regio Rheinland. De stroopcultuur is daar in de middeleeuwen ontstaan en de “Rinse Appelstroop” verwijst daarna. Het woord Rins is afgeleid van Rijns.

Ingrediënten:
– appels
– bruine basterdsuiker (100 gram per liter appelsap)
– eventueel een extra smaakmaker zoals steranijs

Om te beginnen moet je sap maken van de appels. Je kan elke appel gebruiken zolang je de butsen en de wormpjes en andere beschadigingen maar wegsnijd en schillen hoeft niet eens. Dat gaat het meest makkelijke met een sap pan of een sapcentrifuge maar daar beschikt lang niet iedereen over. Gelukkig is er een alternatief. Snij de appels in stukjes en kook ze met een klein beetje water tot moes. Zeef de moes vervolgens een nacht in een theedoek, of nog beter een kaasdoek, met een gewicht erop. Van elke kilo moes maak je ongeveer een halve liter appelsap.

Het stroop maken zelf is eigenlijk heel eenvoudig. Kook de appelsap met de suiker in tot stroop. Zodra je draden kan trekken is de stroop klaar, want bij het afkoelen zal de stroop nog dikker worden. Dat komt door de suikers maar ook door de pectine in de appelsap. Pectine is een soort natuurlijk bindmiddel dat in planten en vruchten voor komt. Eventueel kun je een ster anijs of ander kruid meekoken om de appelstroop van een extra smaakje te voorzien. De stroop is zeker een jaar houdbaar. Zorg er alleen voor dat je de potten van te voren goed schoon kookt.

1 comment on “Wat te doen met al die appels? Zelf appelstroop maken!Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *