Donald, een opgeblazen kikker. Ook op het bord…

Het wordt steeds erger. De gelijkenissen tussen Donald Trump en Donald Duck. Twee opgeblazen driftkikkers die constant ruzie maken met alles en iedereen om hen heen. De beschuldigingen vliegen in. Hoewel gelijkenissen… Donald is nog een beschaaft lieverdje in vergelijking met de Amerikaanse presidentskandidaat. Afgelopen weekend kwam ik nog een Donald tegen. In de koeling van de Lidl lagen borsten van barbarie eend. Tijd voor een gebakken eendenborst.

Bij het lezen van de verpakking bleek al snel dat ook deze Donald een opgeblazen kikker is… Dat verbaast me overigens ook niet bij een winkel die de suggestie wekt dat tamme eend hetzelfde is als wilde eend. De overige producten die worden aangeprezen als wild zijn naar mijn mening ook geen wild maar kweekvlees. En wat te denken van lamsvlees… Nog gekker wordt het als je de verpakking leest. Donald is nog beter geconserveerd dan het lichaam van Marijke Helwegen. Daarbij wekt het Delicieux label ook nog eens de suggestie dat we te maken hebben met een zeer exclusief product.

img_4839

Maar wie A zegt moet ook B zeggen, we gaan aan slag met een goed geconserveerde eend… Het onderstaande recept is natuurlijk ook prima te bereiden met eendenborsten waarmee niet gerommeld is.

Eendenborst “Delicieux” met kriekenbier en geglaceerde wortel voor 4 personen.

Ingrediënten:
– 2 tamme eendenborsten
– 1 pot gevogelte fond
– 1 flesje kriekenbier
– 100 gram suiker
– 1 steranijs
– 2 deciliter sinaasappelsap (vers geperst!)
– 2 eetlepels honing
– 1 bos worteltjes van ongeveer een kilo

Bereiding:
Haal minimaal een half uur voor bereiding de eendenborst uit de koelkast en de verpakking zodat het kan ademen, net zoals je met elk stuk vlees hoort te doen.
Snij het groen van de wortelen maar laat een stukje van ongeveer een centimeter zitten, dit ter decoratie. Schil de wortelen met een dunschiller. Verhit een klontje boter in een koekenpan en voeg de wortelen toe, bak ze kort aan en blus af met de sinaasappelsap en honing. Stoof de wortelen in ongeveer 10 minuten gaar.

Maak een karamel van de suiker door deze te verhitten met een eetlepel water. Zodra de suikeroplossing begint te verkleuren voeg je het flesje kriekenbier en de gevogeltefond toe. Laat dit samen met de steranijs tot de helft inkoken. Je kan de saus eventueel nog iets verder binden door op het laatste moment nog wat klontjes ijskoude boter door de suas te slaan (monteren heet dat in vakjargon).

Dep de eendenborsten goed droog en snij ze kruislings in aan de vet-zijde, let op dat je alleen in het vet snijd en niet in het vlees! Bestrooi de borsten met peper en zout. Verhit een koekenpan op hoog vuur en leg de borsten met de vet-zijde naar beneden in de hete pan. Boter toevoegen hoeft niet, de eend zelf heeft vet genoeg. Bak de borsten 4 tot 5 minuten aan de vet-zijde. Draai het vlees om en zet het vuur zacht. Bak de borsten nog 8 minuten en schuif de pan voor 10 minuten in een voorverwarmde oven van 80 graden. Dan kan het vlees tot rust komen.

Voor de presentatie snij het vlees in plakken (trancheren) en leg op het bord samen met de geglaceerde wortel. Schenk wat saus over de borst en serveer eventueel met een aardappelgarnituur zoal frietjes.

Het oordeel over de eendenborst “Delicieux”? Een krappe voldoende. Het vlees was mals echter met een hele vlakke smaak. Zoals je wel meestal hebt met vlees dat van snel opgefokte dieren komt. Met alle chemie in het achterhoofd vraag ik mij af of het mogelijk is het vlees te verkloten tot een taai borstje.  Conclusie: niet voor herhaling vatbaar. Maar de saus het de bijpassende Rodenbach Grand Cru maakten veel goed.

 

1 comment on “Donald, een opgeblazen kikker. Ook op het bord…Add yours →

  1. Ha Wouter
    Door Marijke op je blog gewezen en met veel plezier al het e.e.a. gelezen.
    Wat een heerlijke recepten en vooral de wijze waarop jij het brengt met de uitleg. Genieten!
    Groet, Fenneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *