Parfait van kippenlever: een klassieker uit de bistro…

Parfait van kippenlever, dat is typisch zo’n klassiek recept uit de Franse bistro. Lekker bij de borrel al smeerseltje op een toastje of als voorgerecht met een frisse salade. Dit recept is van Iwan Driessen van rotisserie Rijsel uit Amsterdam, en (een klein beetje) door mij bewerkt.

Ingrediënten parfait van kippenlever:

  • 400 gram kippenlever
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gr. roomboter
  • 100 ml slagroom
  • 25 ml cognac
  • 15 ml appelazijn
  • peper en zout
  • melk om de lever in te weken

Bereiding parfait van kippenlever:

Maak de levertjes schoon, snij eventuele zeentjes weg en groene stukken op de lever (dat is gal). Leg de levertjes vervolgens 12 uur in de melk om de bittere smaak uit de lever te trekken.

Omdat de levertjes snel garen is het verstandig vooraf alle ingredienten klaar te zetten. Bak de levertjes in een goed hete koekepan met wat olie. Voeg de sjalot toe en de fijngehakte knoflook (of met behulp van een knoflookpers). Zodra de sjalot glazig is blus je af met de cognac en azijn. Draai de levertjes fijn in een keukenmachine samen met de boter, room, zout en peper. Doe dit snel want anders garen de levertjes te snel door. Ze moeten nog rosé zijn. Check op smaak en schep de parfait over in een schaal en laat het geheel opstijven in de koelkast.

Op de foto heb ik het geserveerd op een stukje brood met een drupje appelstroop. Maar een ander zoetje of zuurtje zoals augurk erbij is natuurlijk ook heel lekker.

 

0 comments on “Parfait van kippenlever: een klassieker uit de bistro…Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *